Europa, lijkt ver weg, maar zo dichtbij

9 mei 2019

LEADER

“EUROPEES LANDBOUWFONDS VOOR PLATTELANDS ONTWIKKELING”

“EUROPA INVESTEERT IN ZIJN PLATTELAND”

Begin 2007 kwam geld beschik­baar vanuit de Europese Unie voor

  • het verbeteren van de leefbaarheid op het platteland en
  • het verster­ken van de streekidentiteit in de Kromme Rijn­streek

De LEADER-werkwijze, ondersteunt plattelandsprojecten die ‘van onderop’ komen en bijdragen aan de ontwikkeling van de eigen streek.

Sindsdien zijn maar liefst 43 projecten gehonoreerd; Projecten vóór en dóór de streek. Ze hebben bijgedra­gen aan

  • de ontwikkeling van de regio,
  • de leef­baarheid van het platteland en
  • het vergroten van de streekidentiteit.

Het geld dat vanuit de EU beschikbaar is gesteld voor LEADER in de Kromme Rijnstreek, is met publieke én priva­te bijdragen vervijfvoudigd tot bijna 11 mil­joen euro aan investeringen. Mede hierdoor staat gebiedsontwikkeling in de Kromme Rijnstreek volop in bloei!

De speerpunten zijn:

  • Het verbinden van stad en platteland (met name rond de thema’s voedsel, recreatie en

educatie).

  • Het stimuleren van innovatie (met name rond de thema’s duurzame energie, sociale innovatie

en zorg voor elkaar).

Aansprekende projecten uit de afgelopen periode zijn:

  • Op 6 juni 2014 is er in Cothen een heus kersenmuseum geopend bij Landwinkel De Kersenhut, te vinden in de kersenboomgaard Vernooy. Hier is veel te vinden over kersen, kersenrassen, de teelt, boomgaarden. De geschiedenis komt ruim aan bod en er zijn accessoires te vinden uit de oude fruitveiling van Wijk bij Duurstede
  • Het Nederlangbroekse kastelenpad; Vanaf 2015 zijn er voor de wandelliefhebbers in en rond Langbroek nieuwe mogelijkheden bijgekomen om mooie wandelingen te maken. De vier routes leiden u langs kastelen en ridderhofsteden door een afwisselend landschap van weiden en bossen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn. De vier wandelingen zijn afzonderlijk te lopen, maar u kunt ze ook met elkaar of met andere wandelpaden combineren.

In de huidige periode heeft de gemeente  Wijk bij Duurstede zelf nog geen LEADER (EU) subsidie aangevraagd. De gemeente draagt wel bij aan twee LEADER-projecten die nu in uitvoering zijn: Natuurlijk Heel Leuk en Lerend Netwerk Boerenambachten (organisatie in Veenendaal, maar heeft op het Oogstfeest gestaan). Daarnaast is er een LEADER-project in Cothen (bij Ellen Kok: Warmteopslag in lege mestput), maar daar draagt de gemeente financieel niet aan bij. En er zijn nog enkele projecten in ontwikkeling.

 

Kortgeleden heeft de LEADER groep Utrecht Oost vijf nieuwe plattelandsprojecten positief beoordeeld voor in totaal een subsidie van 200.000 euro. Twee daarvan komen uit de Kromme Rijnstreek: “Natuurlijk heel leuk” met een voedselbos in Wijk Bij Duurstede en maatschappelijk bosbeheer voor bos Nieuw Wulven in Houten. De provincie Utrecht en de gemeenten uit de regio dragen samen ook nog eens hetzelfde bedrag bij.

‘Natuurlijk heel leuk’ uit Wijk bij Duurstede gaat over de ontwikkeling van een voedselbos met tuin waarin met permacultuur gewerkt gaat worden. Via burgerparticipatie worden verder diverse natuurlijke speelruimtes en groene verbindingsstroken in de gemeente ingericht en er is veel aandacht voor educatie. Samen met mensen met afstand tot de arbeidsmarkt wordt een beheer- en onderhoudsgroep opgezet.

Voor bewoners, ondernemers en overheden biedt LEADER de mogelijkheid om vernieuwende en breed gedragen projecten van de grond te krijgen en publiek en privaat geld te vermenigvuldigen. Voor overheden is LEADER een mooie kans om de participatie van haar inwoners bij de uitvoering van het beleid te versterken. Voor verenigingen, samenwerkingsverbanden en andere private partij­en biedt LEADER dé kans om plattelandsprojecten van de grond te krijgen.

De LEADER-werkwijze heeft haar vruchten afgeworpen en wordt opnieuw ingezet om het gebied te ondersteunen: pionieren, contacten leggen, geld met geld maken en investeren in de samenwerking tussen publieke en private partijen. Maar bovenal, het gebruik maken van ideeën van de bewoners en ondernemers in het gebied. Dat is waar LEADER zich voor inzet, nu en in de toekomst.

Brochure resultaten LEADER 2007-2015