Bas Bonte

Lid bestuur
Bas Bonte

Over Bas Bonte

Ik ben geboren in Delft, maar opgegroeid in de Overbetuwe waar ik een onbezorgde jeugd tussen de fruitbomen heb gekend. Mijn vader was zeer actief in de plaatselijke PvdA en daardoor heb ik de nodige manifestaties en demonstraties mogen meemaken. De kerncentrale Dodewaard was maar 5 kilometer van ons vandaan en de demonstraties daar maakten op mij een grote indruk. Ook herinner ik mij nog de PvdA-congressen met Joop den Uyl en de enorme verkiezingsoverwinningen. Ons halve dorp hing vol met rode posters met Lijst 1.
Ik heb Geschiedenis gestudeerd aan wat toen nog de Katholieke Universiteit Nijmegen heette, inmiddels de Radboud Universiteit. Alhoewel ik ben gespecialiseerd in de cultuur-mentale geschiedenis van Duitsland in de 19e eeuw heb ik eigenlijk al gauw een onderwijsbevoegdheid gehaald. Sinds 1998 sta ik voor de klas en rond deze tijd werd ik ook lid van de PvdA. Inmiddels ben ik al 16 jaar werkzaam aan het Pallas Athene College te Ede en ben daar docent, medezeggenschapsvoorzitter en sinds enkele jaren decaan op het vwo.
Samen met mijn vrouw Chantalle en dochter Eva (2009) wonen we al weer sinds najaar 2008 in Wijk bij Duurstede. Ik gun iedereen zo’n mooie gemeente als waar wij mogen wonen. Niet te groot, niet te klein, heerlijk groen en met veel betrokken mensen. Ik ben mij ervan bewust dat we ons gelukkig mogen prijzen met onze kleinsteedse problemen en provinciale ongemakken. Ik heb jaren in Arnhem en Utrecht gewoond en kan het e.e.a. daarom wel aardig met elkaar vergelijken.
Waarom ik nu meer dan ooit actief wil zijn in de PvdA, is vanwege de toenemende polarisering en onverschilligheid in de samenleving. Net als vele anderen wil ik niet meer in zo’n samenleving leven en ik wil mij daar ook voor inzetten. Er staan te veel mensen aan de zijkant waar niet meer naar wordt omgekeken. Ik word soms verdrietig van alle ellende op wereldniveau. Maar als ik dan weer zie hoe mensen op lokaal niveau met elkaar de schouders eronder zetten, dan geloof ik weer in een betere wereld. Voor mij, maar vooral voor de generatie van mijn dochter.