Zeker van een duurzame gemeente

DUURZAAMHEID

Bij duurzaamheid denken we vooral  aan energiebesparing  en het uitbannen  van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Duurzaamheid heeft ook te maken met het bouwen van woningen  voor meerdere generaties, het inrichten van de stad, het afvalbeleid, verkeersstromen en veilig wonen in wijk de buurt.

 

In Wijk bij Duurstede wórdt gelukkig nog gebouwd. Het milieubeleidsplan moet daarbij gevolgd worden; dat betekent dat er duurzaam gebouwd wordt en energiezuinig. De gemeente streeft er naar  op termijn klimaatneutraal te zijn.

Wij steunen deze keuze van harte en vinden dan ook dat alle initiatieven daartoe door de gemeente gefaciliteerd moeten worden.

De PvdA is voor het gebruik van alternatieve energieopwekking. Plaatselijk gaat onze voorkeur uit naar kleinschalige initiatieven.

We hebben dan ook van harte ingestemd met de plaatsing van zonnepanelen op het gemeentehuis. Een mestvergistingsinstallatie is inmiddels in aanbouw, het gebruik maken van  aardwarmte  moet  mogelijk gemaakt worden. Op steeds meer boerderijen in de omgeving liggen  zonnepanelen.

 

De PvdA ondersteunt het bevorderen van windenergie, maar vindt dat daarbij de lusten en de lasten eerlijk verdeeld moeten worden. Eerdere pogingen om windmolens in de gemeente te plaatsen bleken niet aan die criteria te voldoen.

Daarom is aansluiten bij investeringen en aandeelhouderschap in windmolenparken op zee en in de polders wel een haalbare optie.

Groenfondsen  van banken maken het mogelijk om te investeren in duurzame (windenergie-) projecten.

 

MILIEUSTRAAT EN HERGEBRUIK

Iedereen maakt wel eens gebruik van de gemeentewerf om van zijn spulletjes af te komen. Onze tweedehandswinkels vervullen daarin een belangrijke functie, door goederen een tweede leven te gunnen: zo wordt én het milieu  gespaard én  worden mensen met een smalle beurs tegemoet gekomen . Maar zowel de werf als het gebouw van Nogges voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Een verplaatsing naar het industrieterrein biedt mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

En nu we het toch over afval hebben: dat willen we zo snel mogelijk ondergronds hebben.

 

Ik wil wat delen voor het programma

Op deze pagina kunt u uw suggesties en inbreng voor ons programma achterlaten...
  • Geef hier een korte beschrijving van uw suggestie: waar maakt u zich zorgen om, wat wilt u ons meegeven, wat kunt/wilt u bijdragen?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.