Mantelzorg is niet vanzelfsprekend

Mantelzorgers zijn onmisbaar. Vaak gaan zij stilletjes hun gang. Heel vaak ook geven zij veel van zichzelf. Maar dat is niet iets wat we zomaar gewoon moeten vinden.

De PvdA vindt mantelzorg ontzettend belangrijk. Door mantelzorg, ben je zeker van zorg van een vertrouwd persoon uit de naaste omgeving. Zorg is daardoor bereikbaar en dichtbij. Het is ook makkelijk te bespreken wat je wel en niet wilt.

Dat heeft ook een keerzijde. Mantelzorg betekent een behoorlijke inspanning van de mantelzorger. De mantelzorger geeft een deel van zijn/haar leven op voor dit prachtige doel. We moeten dat koesteren en daarop ook heel zuinig zijn. We moeten dus zorgen dat er ook voldoende ‘zorg’ rondom de mantelzorger georganiseerd is. Krijgt hij/zij wel voldoende tijd om tot zichzelf te komen? is er ook een moment om even op adem te komen?

Wat ons betreft gaat het gesprek aan de keukentafel dus niet alleen om hoe de zorg eruit ziet, maar vooral om hoe de betrokkenen bij de zorg het klusje geklaard krijgen, zonder zichzelf voorbij te lopen. We moeten dus goed zorgen voor onze mantelzorgers.