PvdA: toekomst Calypso zekerstellen

20 februari 2018

Calypso is een parel in de Wijkse samenleving. Inmiddels tien jaar wordt Calypso met ziel en zaligheid gedreven door talloze fantastische vrijwilligers, aangevoerd door Tom van Ginkel die als pionier met het theater aan de slag ging.

10 jaar later is Calypso uitgegroeid tot een begrip, niet meer weg te denken uit de Wijkse binnenstad. Wat de dorpshuizen zijn voor Langbroek en Cothen, is Calypso voor Wijk. Theater, film, bijeenkomsten van alle gremia, de Blues… bedenk het en Calypso is er de plek voor. Daarmee neemt de maatschappelijke positie en het belang van Calypso alleen maar verder toe. De vrijwilligers hebben de afgelopen jaren veel gedaan om Calypso op te bouwen en in de lucht te houden. Fractievoorzitter en lijsttrekker voor de PvdA Tijmen Baas zegt daarover: “Het is fantastisch om te zien wat hier nu staat. 10 jaar geleden waren we erg blij met dit fantastische initiatief en we hebben dit dan ook als PvdA altijd ontzettend ondersteund. Toenmalig PvdA wethouder Aukje Boer, heeft destijds ook bijgedragen aan het vrijmaken van de nodige subsidies om Calypso van de grond te brengen. We zijn erg trots op wat er nu staat: zo’n parel, zo’n geweldige locatie en dat allemaal dankzij al die fantastische vrijwilligers!”.

De PvdA heeft echter ook wel wat zorgen. “Nu wordt dit theater gerund door vrijwilligers. Wij zijn ons ook bewust van de enorme rol die de familie Van Ginkel hierin heeft en weten ook dat zonder hen Calypso ook niet mogelijk zou zijn geweest. Het is ieder jaar nog steeds een grote uitdaging voor het theater om de financiën rond te krijgen. Als gemeente zitten we wat mij betreft voor een dubbeltje op de eerste rij. Ik vind dat de gemeente de komende jaren in Calypso moet gaan investeren om het theater toekomstbestendig te maken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat het theater wat vet op de botten heeft: om nieuwe stappen te kunnen zetten, om wat reserve te hebben als het even tegenzit.”, zegt Tijmen Baas.

De PvdA heeft echter ook wel wat zorgen. “Wij zijn ons bewust van de enorme rol die de familie Van Ginkel hierin heeft en weten ook dat zonder hen Calypso niet mogelijk zou zijn geweest. Nu wordt dit theater gerund door vrijwilligers. Het is ieder jaar nog steeds een grote uitdaging voor het theater om de financiën rond te krijgen. Als gemeente zitten we wat mij betreft voor een dubbeltje op de eerste rij. Ik vind dat de gemeente de komende jaren in Calypso moet gaan investeren om het theater toekomstbestendig te maken. Daarnaast vind ik het ook belangrijk dat het theater wat vet op de botten heeft: om nieuwe stappen te kunnen zetten, om wat reserve te hebben als het even tegenzit”, zegt Tijmen Baas.

Dinsdag 20 februari brengt de PvdA een motie in de raad in, om te zorgen dat dit onderwerp de komende periode op de agenda komt. Tijd voor de politiek om hier eens werk van de maken! Tijmen Baas besluit: “er moet best wat gebeuren. Binnen Calypso wordt hard gewerkt aan plannen voor de toekomst. En vergeet ook niet dat initiatieven als vrienden van Calypso al een belangrijke eerste start zijn. Als 1.000 mensen vrienden van Calypso worden, betekent dat al gelijk een impuls van € 25.000. Dat is een eerste stap, dan is de gemeente ook echt aan de beurt!”